Жапонияның кардиологтары үлкен көлемде көк шәй инсульт пен инфаркт болған адамдарда мерзімнен бұрын қайтыс болу ықтималдығын айтарлықтай төмендете алуға қабілетті екенін дәлелдеді. «Біздің бақылауымыз аптасына бір-алты шыны-аяқ көк шәйді ішу инсульт пен инфаркт құрбандырының қайтыс болу ықтималдығын 27%-ға, ал жеті және одан артық шыны-аяқ ішу бұл мүмкіндіктерді 60%-ға төмендеткенін көрсетті. Бұл ретте Жапонияда көк шәйді әдетте тәттілендіргішсіз ішетінін, ал жапондар кофеге әдетте сүт пен қант қосатынын түсіну маңызды», - дегенді айтады Осаки университетінің профессоры Хироясу Исо.
Исо мен оның әріптестері қатерлі ісіктің дамуына қабілетті қауіптер факторларын зерттеуге бағытталған, JACC мониторингтік жобаның аясында Жапонияның 46 мыңнан астам тұрғындарының денсаулық жағдайын бақылауды жүргізді.
Бұл бастаманың қатысушылары, жасы 40 жастан 79 жасты құрағандар тұрақты түрде тексеруден өтіп отырды және әрдайым дәрігерлердің бақылауында болды. Жалпы JACC жұмысының екі он жылдығында оның қатысушылары 9,2 мың инсультті, инфарктті және адамның өміріне қауіп төндіретін жүрек пен тамырлар жұмысында басқа ауыр шалысуларды бастан кешірді.
Профессор Исо және оның әріптестері осы деректерді JACC қатысушыларының диетасы бірінші инсульт немесе инфарктті бастан кешіргеннен кейін олардың қайтыс болу ықтималдығына қалай әсер еткенін бағалау үшін пайдаланды. Бұл талдау сусынның екі түрін - көк шәйді және кофені тұтыну жиілігі – «жүрек аурулары барлардың» және бұған дейін кардиологиялық аурулармен ауырмаған адамдардың өмір ұзақтығына қатты әсер етті. Атап айтқанда, аптасына жеті шыны-аяқтан артық көк шәйдің өте үлкен көлемін ішу өткенде инсульт немесе инфарктті бастан кешірген жапондықтар үшін 60%-ға мерзімнен бұрын қайтыс болу мүмкіндіктерін төмендеткен. Бұл ретте, шәй жүрек ауруларымен ауырмаған адамдар үшін соншалықты пайдалы болған жоқ – оны ішу өмір ұзақтығына әсер етпеді.
Дереккөзі: https://nauka.tass.ru/nauka/10624857
Сурет ашық дереккөздерден