Маманның айтуынша, көбісі зәйтүн майын қате пайдалырақ деп есептейді. Алайда, оның құрамында ақуыздар мен майлар қантпен біріктірілген кезде пайда болатын зиянды гликирленген соңғы өнімдері (КПГ) көп мөлшерде болады.
Павлова күнбағыс майында орта есеппен 3,94 мың КПГ, сондай-ақ әйелдердің жастығына, сұлулығына және репродуктивті жүйесінің жағдайына жауап беретін Е дәрумені көп екенін атап өтті. Зәйтүн майында 11,9 мың КПГ бар. Ол басқа майларға қарағанда жақсы сіңеді, бірақ оның құрамында полиқаныққан май қышқылдары мен майда еритін дәрумендер аз.
«Естеріңізге сала кетейін, адам ағзасы күніне орта есеппен 15 мың бірлік өңдей алады. Ал КПГ-ның көп үлесін ағзаның өзі өмір сүру процесінде шығарады», - дейді эндокринолог.
Павлованың айтуынша, тек зәйтүн майын белсенді пайдалану денсаулыққа зиян келтіруі мүмкін. Дәрігер оның пайдасы бар екенін атап өтті, бірақ бұл өнімді теріс пайдаланбау керек.
Дереккөзі: https://rsport.ria.ru/20230616/maslo-1878737261.html
Сурета ашық дереккөздерден