SDU, Оденсе университетінің ауруханасы және Копенгаген университетінің зерттеушілер тобы сәбіз жанама әсерлерсіз қолданыстағы емдеуге табиғи қосымша бола алады деп санайды. Ғалымдар сәбіздің 2 типті қант диабеті бар тышқандарға әсерін 16 апта бойы зерттеді. Тышқандар адамның зиянды өмір салтын имитациялау үшін майы жоғары диетаға отырғызылды. Олар екі топқа бөлінді: біреуі 10% мұздатылған кептірілген сәбіз ұнтағымен толықтырылған диета алды, ал екіншісі сәбізсіз диета алды.
Диеталар калория бойынша бірдей болды, сондықтан жалғыз айырмашылық сәбіздегі биоактивті қосылыстар болды. Қандағы глюкозаны өлшеу сәбіз ұнтағымен емделген топтың қанттың реттелуін жақсартқанын көрсетті.
"Біздің зерттеуіміз сәбіз ішек микробиомасының құрамын өзгерткенін көрсетті-ішекте өмір сүретін және ас қорыту мен жалпы денсаулық үшін маңызды рөл атқаратын миллиардтаған микроорганизмдер. Сәбізді тұтынатын тышқандар ішек бактерияларының сау балансын көрсетті", - деп түсіндіреді жоба үйлестірушісі Мортен Кобек Ларсен, SDU клиникалық зерттеулер кафедрасының доценті.
Сонымен қатар, бұл тышқандарда қысқа тізбекті май қышқылдарын (SCFA) шығаратын бактериялар көп болды. Бактериялардың диеталық талшықтарды ыдыратуынан пайда болатын бұл кішкентай молекулалар ішектің денсаулығын сақтай отырып, энергия алмасуын және қандағы қант деңгейін реттеуге көмектеседі.
Сәбізде жасушалардың қантты сіңіру қабілетін арттыратын биоактивті қосылыстар бар, осылайша оның қандағы деңгейін реттеуге көмектеседі. Қанықпаған май қышқылдарынан алынған бұл биоактивті заттар ақжелкен, балдыркөк және ақжелкен сияқты сәбіз тұқымдасының басқа көкөністерінде де бар.
Дереккөз: https://www.nerdwallet.com/article/insurance/how-does-life-insurance-work
Ашық дереккөзден алынған сурет