Ол лимонның және лимон шырынының 100 грамы 40 миллиграмм шамасында аскорбин қышқылын құрайтынын айтты. Бұл ретте, ересектер үшін дәруменнің тәуліктік мөлшері 100 миллиграммды құрайды.
С дәруменінің жоғары мөлшерімен азық-түліктердің тізімі әдәуір үлкен. Оның алдыңғы қатарларын төмендегілер алады:
- Итмұрын. Итмұрын жидектері 100 г өнімде 650 мг аскорбин қышқылын құрайды. Кептірілген жидектерден шәй демдейді. Алынған сусын невроздың алдын алуға көмектеседі, иммунитетті жоғарылатады және қысымды ретке келтіреді.
- Тәтті бұрыш. Осы көкөністің 100 г-да 250 мг аскорбин қышқылы бар. С дәруменін сақтау үшін жылулық өңдеу уақытын шектеу қажет. Оны шикі күйінде жеген дұрыс.
- Қара қарақат. Қара қарақат жидектерінің бір стақанының құрамында С дәруменінің бір апталық нормасынан көбі бар. Оларды жаңа піскен күйінде және смузи құрамында тұтынуға болады.
- Брюссель қырыққабаты. Бұл көкөністің 100 г 120 мг С дәруменін құрайды. Аскорбин қышқылы бұқтыру кезінде сақталады. Қырыққабатты жиі салат құрамына қосады. Көкөністі темір және индола-3 жоғары құрамы үшін де пайдалануға кеңес береді. Соңғы бірлесу эстроген және прогестерон деңгейін ретке келтіреді. Кәдімгі ақбас қырыққабатта, сонымен қатар, ашытылған қырыққабатта көп С дәрумені бар.
- Шырғанақ. Бұл ашық қызғылт-сары жидектер көп С дәруменін, сондай-ақ омега-3 май қышқылын құрайды. Соңғысы ағзаның өзінде өндірілмейді. Суық тиюдің алдын алу үшін және оны емдеу үшін шырғанақ шәйін термоста демдейді және күні бойы ішеді.
Дереккөзі: https://rsport.ria.ru/20201123/limon-1585824611.html
Сурет ашық дереккөздерден