"Мен сияқты сарапшылардың ең үлкен қызығушылығы нейропротекторлық қоректік заттардың үш түрі болды: антиоксиданттар, В дәрумендері және полиқанықпаған май қышқылдары", — дейді доктор Ума Найду, психиатр-диетолог, кәсіби аспаз және Гарвардта білім алған диетолог биолог.
Найду антиоксиданттар ми жасушаларын зақымдауы мүмкін бос радикалдармен күресетінін, В тобындағы дәрумендер ми жасушаларының жұмысында маңызды рөл атқаратынын және PUFA жаңа ми жасушаларының өсуіне ықпал ететінін түсіндірді.
Қоспалар денені қажетті заттармен қамтамасыз ете алатындығына қарамастан, Найду табиғи тағамдарды, әсіресе омега-3 сияқты май қышқылдарын тұтынуға кеңес береді. Осы тағамдармен бірге қосымша дәрумендер, минералдар, пайдалы майлар мен ақуыздар алуға болады. Бұл дұрыс тамақтану жоспарын құрудың жақсы негізі.
Омега-3 анчоус, сардина және лосось сияқты майлы балықтарда кездеседі. Жабайы лосось құрамында мидың денсаулығына пайдалы EPA және DHA деңгейлері бар. Орташа алғанда, бір уақытта шамамен 100 г лосось филесін жеу ұсынылады, ал аптасына шамамен 230 г. бұл балықты аптасына кемінде екі рет жеу керек дегенді білдіреді.
Найду вегетарианшыларға омега-3-ке бай Чиа тұқымын, күнжіт тұқымын, жаңғақ пен зығыр тұқымын тұтынуға кеңес береді. Шамамен 30 г Чиа тұқымы омега-3 май қышқылдарының ұсынылатын тәуліктік мөлшерінен асып түседі.
Егер сіз жұмыртқа жесеңіз, фермада өсірілген жұмыртқаны таңдаңыз. Мидың денсаулығына әсерін оңтайландыру үшін бір шымшым қара бұрыш қосылған куркума қосуды ұмытпаңыз, деп кеңес береді Найду.
Дереккөз: https://incrussia.ru/news/
Ашық дереккөзден алынған сурет