Диетолог Светлана Фустың сөзінше, кешкі сағат 20-ға дейін кешкі астың пайдасы ағзаның гормондық және ас қорыту жүйелерінің жұмысымен байланысты. Кешкі уақытта энергетикалық қажеттіліктерге май қорының пайдалануын іске қосатын, мелатонин және өсу гормоны - «түнгі гормондар» белсенді бола түседі.
«Біз ұйқыдан оянған сол күні уйықтауға жатуымыз керек. Яғни, ұйқыға кетудің оңтайлы уақыты – 23:00. Ұйқы безі сағат 21:00-ден кешікпей өз белсенділігін төмендетуі тиіс: соңғы рет тамақтанғанда бөлінген инсулиннің деңгейі бірқалыпты төмендеуі керек және қандағы глюкозаның мөлшерін ретке келтіруі тиіс. Тамақтық кесектің құрылуына және қорытылуына, сіз кешкі асқа қандай азық-түліктерді таңдағаныңызға байланысты, үш-төрт сағатқа жуық қажет», - деп хабарлайды диетолог.
Маман кешкі ас мәзіріне көкөністерді және жеңіл сіңірілетін – балық, ет, құс, жұмыртқаны қосуды ұсынады.
Дереккөзі: https://rsport.ria.ru/20210416/uzhin-1728536650.html
Сурет ашық дереккөздерден