Британдық Ұлттық денсаулық сақтау институтының зерттеушілері жүрек-қан айналымы жүйесіне шәйдің оң әсерін анықтады. Жарты миллионнан астам адамдардың деректерін зеттеу нәтижесінде олар шәйді ұдайы тұтыну он жыл ішінде қайтыс болу деңгейін 9-13%-ға төмендете алатынын анықтады.
Зерттеуге сәйкес, шәйдің оң әсері сусын қоспасыз немесе қантпен не сүтпен ішілетініне байланысты емес.
Әңгіме қара шәй туралы екені нақтыланады. Дегенмен, шәйдің қайтыс болудың қысқаруына шешуші әсер ететіні анық белгіленген жоқ, себебі сусынды тұтынумен байланысты денсаулықтың басқа факторларын алып тастауға болмайды.
Дереккөзі: https://rsport.ria.ru/20220903/chay-1814251179.html
Сурет ашық дереккөздерден