UPF алғаш рет шамамен 15 жыл бұрын анықталды, бұл зерттеушілерге тағамды өңдеудің денсаулыққа әсерін зерттеуге мүмкіндік берді. Мета-анализде қолда бар деректердің көп бөлігін біріктіру және UPF денсаулыққа қалай әсер ететіні туралы жалпы суретті беру үшін 10 миллионға жуық адам қатысқан көптеген соңғы зерттеулер талданды. Нәтижелер диетада осындай тағамдардың көп мөлшерін тұтыну денсаулыққа жағымсыз әсер ететінін және жүрек ауруы, екінші типтегі қант диабеті, семіздік және психикалық денсаулықтың нашарлауы сияқты бірқатар аурулардан ерте өлімге әкелетінін көрсетеді.
Кейбір UPF-де майдың, қанттың және тұздың көп мөлшері, талшықтың аз мөлшері, сондай-ақ маңызды дәрумендер, минералдар мен антиоксиданттардың жетіспеушілігі болуы мүмкін. Басқа механизмдерге тамақ қабылдауды тездететін, қандағы қант деңгейін жоғарылататын және тәбетті төмендететін құрылым мен құрылымның болмауы жатады. Сондай-ақ тағамға қосылатын немесе қаптаманы немесе қоршаған ортаны ластайтын тағамдық қоспалар мен басқа химиялық заттарға көп көңіл бөлінеді.
Бір нәрсе анық: бұл зерттеулер денсаулыққа зиянды UPF тұтынуды шектеу бойынша ұсыныстар беруге көмектесуі керек. Көптеген адамдар коммерциялық, өңделген тағамдарға үлкен сенім артады және біз олардың қауіпсіздігі мен тамақтануын, әсіресе кедей және осал топтарды болашақта қамтамасыз етуіміз керек.
Дереккөз: https://incrussia.ru/news/issledovanie-ultraobrabotannye-produkty-naprimer-gotovye-kashi-ili-neportyashheesya-moloko-svyazany-s-32-zabolevaniyami/
Ашық дереккөздерден алынған сурет