Ғалымдар ұзақ өмір сүрушілердің диетасы созылмалы аурулардан құтылуға және егде жаста денсаулықты сақтауға көмектесе отырып, көптеген адамдардың күнделікті диетасынан ерекшеленетінін анықтады. Зерттеушілер бес негізгі тағамдық әдеттерді бөліп айтты.
Көбірек тазартылмаған көмірсуларды тұтыну
Тазартылмаған көмірсулар өндіру кезінде ең аз өңдеуден өткен азық-түліктердің құрамында бар, соның есебінен олар жасұнықтың, дәрумендер мен минералдардың үлкен бөлігін сақтайды. Тазартылмаған көмірсулардың жақсы көзі тұтас дәнді азық-түліктер болып табылады.
Өсімдік нәруызын көбірек тұтыну
Шолуда ағза негізінен малдан шыққан азық-түліктерден ақуыз немесе майларды алған кезде, қайтыс болу қаупі шамамен 18%-ға жоғары болғаны айтылады. Алайда, ғалымдар ұзақ өмір сүру диетасына өсімдік нәруызының жеткілікті көлемін тұтыну кіретінін айтады. Бұл ретте теңіз өнімдерінен нәруызды тұтыну сонымен қатар өмір ұзақтығымен оң байланысты көрсетті.
Өсімдік майларын тұтыну
Энергияның жақсы көздері болып бұршақтар, жаңғақтар, чиа мен зығыр тұқымдары есептеледі. Cell шолуына сәйкес жақындағы зерттеу өңделген тағамдық азық-түліктердің, қызыл еттің және қанттың үлкен көлемін құрайтын, әдеттегі батыстық диетадан бұршаққа, тұтас дәндерге және жаңғақтарға бай диетаға ауысу өмір ұзақтығының ұлғаюына әкеледі. Атап айтқанда, тәжірибе қатысушылары егер 20 жастан бастап диета сақталса, шамамен 10-13 жылға және оны 60 жастан және одан үлкен кезден сақтауды бастаса сегіз жылға ұзағырақ өмір сүрген.
11-12 сағат ішінде тамақтаныңыз
Семіруі, метаболизмдік синдромы немесе екінші типтегі диабеті бар еріктілердің қатысуымен зерттеулер тамақ күндіз 8-10 сағат ішінде ішілетін диетаның пайдасын көрсетті. Таңғыс асты өткізу кіретін, ашығудың күнделікті неғұрлым ұзақ кезеңдері әсіресе жүрек-қан тамырлары ауруларынан, көп қайтыс болуымен байланысты. Мамандар денсаулықпен қосымша проблемалар болмас үшін, 11-12 сағат ішінде тамақтануды ұсынады.
Ашығу пайдасы
Зерттеушілердің пікірі бойынша, ұзақ өмір сүрушілердің диетасына дұрыс ашығу кіреді, ол әсіресе 65 жастан үлкен адамдарға пайдалы. Мұндай диета тамақтануда 12-13 сағаттық күнделікті үзілісті білдіреді, ол көптеген зерттеулерде көрсеткендей қауіпсіз, орындауға болады және тиімді. Басқаша сөзбен айтқанда, егер адам 8:00-де таңғы асын ішсе, тамақтану үшін қолайлы аралық 8:00–20:00 болады. 20:00-ден кейін және келесі таңға дейін тамақты тыйған жөн.
Дереккөзі: https://profile.ru/news/society/health/kak-prozhit-dolshe-najdeny-5-samyh-zdorovyh-pishhevyh-privychek-1075762/
Сурет ашық дереккөздерден