Daily Mail жазғандай, мұндай тағамды теріс пайдалану ішек микробиомасында қажетсіз өзгерістерге әкелуі мүмкін. Бұл ағзаны мекендейтін және оның қалыпты жұмыс істеуін қамтамасыз ететін барлық микробтардың жиынтығы – ас қорыту, иммундық жүйені қолдау, тағамнан қажетті дәрумендердің синтезі.
Ультра өңделген тағамдардың компоненттері және олардың құрамындағы талшықтардың (пайдалы өсімдік талшықтарының) жетіспеушілігі ағзадағы қабыну процесінің басталуына әкелуі мүмкін екендігі атап өтілді. Төмен қарқынды созылмалы қабыну мен депрессия (сонымен қатар мазасыздық) арасында адамның арнайы ішек-ми осінің болуына байланысты байланыс бар.
Сондай-ақ, фаст-фудты, кондитерлік өнімдерді, чипсылерді және шоколадты теріс пайдалану салдарынан ішек микробиомасындағы жағымсыз өзгерістер денеде табиғи антидепрессанттар, соның ішінде серотонин өндірісінің төмендеуіне әкелуі мүмкін. Бұл фактор психикалық бұзылулардың патогенезінде де маңызды.
Ультра өңделген тағамдар (УӨТ) – эмульгаторлар, қоюландырғыштар және жасанды хош иістендіргіштер қосылған қоспалардан барынша тазартылған ингредиенттерден жасалған зауыттарда немесе фаст-фуд орындарында өндірілген тағам. Көбінесе мұндай тағамдарда көмірсулар, қант және майлар көп болады.
Дереккөз: https://www.zakon.kz/sovety/6434110-kakie-produkty-razrushayut-psikhicheskoe-zdorove-detey.html
Ашық дереккөздерден алынған сурет