160 түрлі жеміс шыбындарының желісі, жалпы экспериментке 50 мың жәндік жұмылдырылды. Бак қартаюын зерттеу институтының ғалымдары жәндіктердің геномын талдады.
Нәтижесінде, шыбын-шіркейлердің ағзасына калория түсуінің шектеулілігі шын мәнінде өмір сүру ұзақтығын орта есеппен ұлғайтқаны, бірақ желілердің жартысында ғана айтарлықтай оң әсер байқалғаны анықталды. Желілердің 13 пайызында шыбындар күшті болып, ертерек қайтыс болды, сыналушылардың 5 пайызы ұзақ өмір сүрді, алайда олардың денсаулығы нашарлады. Ал 32 пайызда ешқандай өзгеріс болған жоқ.
Ғалымдар тамақтануды шектеу бұрынғыдай жұмыс істемейді деген қорытынды жасады. Мамандардың пікірінше, кейбір адамдар диета сақтай отырып, шын мәнінде ұзақ өмір сүреді, ал кейбіреулері бұрын жас ауруларынан зардап шегетін болады. Ал диеталардың мұндай әсері генетикалық фонға байланысты. Ол түрлі факторлар көрсететін әсерге қатты ықпал етеді. Айтпақшы, жаңа жаңалық тек диетаға ғана емес, дәрілік препараттарға да қатысты.
Зерттеушілердің айтуынша, фактордың ағзаға әсерін алдын ала түсіну үшін нақты араласуға реакцияға байланысты нақты биомаркерлерді анықтау қажет.
Дереккөзі: https://tvbrics.com/news/odin-iz-samykh-populyarnykh-mifov-o-prodlenii-zhizni-oprovergnut/
Фотосурет ашық дереккөздерінен алынды