Бұл альфа-линолен қышқылы (АЛҚ) аталатын, жаңғақтарда полиқанықпаған майлардың құрамымен түсіндіріледі. Бұл майлар грек жаңғағының, зығыр дәндерінің, сонымен қатар соя бұршақтарының құрамында және өсімдік тамақтарының басқа көздерінде бар.
Зерттеу АЛҚ-ға бай азық-түліктерді тамаққа қосу нәтижесінде қайтыс болу тәуекелін бағалауға арналған, 41 мақаланы жүйелі шолуды білдірді. 18 жастан 98 жасқа дейін, салмақ, шылым шегу, алкоголь тұтыну, физикалық белсенділік және калорияларды тұтыну секілді басқа факторларды ескеріп, 120 мың адам туралы деректер талданды.
«АЛҚ-ны неғұрлым көбірек тұтыну барлық себептерден қайтыс болуы қаупінің азаюымен, жүрек-қан тамырлары ауруларының және жүректің ишемиялық ауруының тиісінше 10, 8 және 11%-ға азаюымен байланысты болды», - деп қорытындылады ғалымдар.
Дереккөзі: https://profile.ru/news/society/health/sekrety-dolgoletiya-poleznyj-perekus-kotoryj-mozhet-uvelichit-prodolzhitelnost-zhizni-1140131/
Сурет ашық дереккөздерден