«Қалақайдың құрамында биоактивті заттар, атап айтқанда флавоноидтар, B9 дәрумені немесе фолий қышқылы және аскорбин қышқылы, яғни С дәрумені бар. Осыған орай ол біздің зат алмасуымызға пайдалы. Қалақай жасушалардың иммунитеті мен регенерациясын ынталандыратын фактор болуы мүмкін», - деді Михаил Гинзбург Sputnik радиосына.
В9 дәруменінің тапшылығы анемияға, жүрек ауруларына, депрессияға әкеледі. Сау терінің түрі, шаш құрылымы, тырнақ жағдайы да көбінесе бұл дәруменнің ағзада жеткілікті болуына байланысты. Ал С дәруменін барлық аурулардың дәрісі деп атайды. Осы дәруменді байлықтың бәрі қарапайым тамақтардан қарапайым және дәмді тағамдар дайындауға болатын кәдімгі қалақайда бар.
Бұл өсімдікті барлығы дерлік қолдана алады, ең бастысы – күйіп қалмау, –дейді Михаил Гинзбург.
«Қалақайды дайындаудың ең қызықты, дәстүрлі әдісі – сорпаларға және жазғы салаттарға қосу. Қалақайды пайдаланудың қарсы көрсетімдер жоқ, дегенмен асқазан аурулары, гастрит немесе жара аурулары кезінде сақ болу керек », — деп дәрігер өз ойымен Sputnik радиосымен бөлісті.
Дереккөзі: https://ria.ru/20200702/1573764211.html
Фотосурет ашық дереккөздерінен алынды