Ішек микробиомын жақсартады
Ашытқыдағы нан ферменттелген өнім болып табылатыны үшін бірегей. Ферменттеу үдерісінде пайда болатын пробиотиктердің (жақсы ішек бактериялары) арқасында мұндай тамақ ішек микробиомын теңдестіруге қабілетті. Зерттеулер ашытқы секілді ферменттелген өнімдер қабынумен күресуде көмектесетінін және иммундық жүйені нығайтуға үлес қосатынын көрсетті. Бұл дұрыс қартаюдың ажырамас бөлігі болып табылады, ол ұзақ өмір сүруге мүмкіндіктерді ұлғайтады.
Энергия береді
Ашытқы – бұл көмірсулардың жақсы көзі, және тиісінше энергияның оңай қолжетімді көзі. Қоректік заттарды тағы көбірек алу үшін, тұтас дәнді ашытқыда нанды іздеу қажет. Ол тазартылған ақ ұннан өнімге қарағанда, жасұнық пен ақуызды көбірек құрайтын болады, деп хабарлайды Well And Good.
Психикалық денсаулықты және көңіл-күйді жақсартады
Зерттеулер ішек арқылы жүйке жүйесі ретінде белгілі, ас қорыту жүйесінің өзінің «миы» барын көрсетті. Ол орталық жүйке жүйесімен өзара әрекеттеседі, оның бөлігі бас миы болып табылады. Ол жерде көңіл-күйге, танымға және жалпы психикалық денсаулыққа әсер ететін үдерістер жүреді. Бұл туралы Integrative Medicine: A Clinician's Journal-да жарияланған жұмыста айтылады.
Сынудың азаюына ықпал етеді
Ашытқы ағзаға негізгі дәрумендер мен минералдарды, әсіресе сүйекті нығайтатын минералдарды сіңіруге көмектесуге қабілетті. Дэн Бюттнер Сардинияда басқа итальяндық өңірлерге қарағанда, егде жастағы адамдарда сүйектің сынуы екі есе аз екенін анықтады. Сүйектің мықтылығын сақтау ұзақ өмір сүрудің негізгі бөлігі болып табылатындықтан, магний секілді минералдардың күнделікті дозасы өмір ұзақтығын ұлғайтуға қабілетті.
Сурет ашық дереккөздерден