Зәйтүн майы
«Маған, тамақтың жалғыз мақсаты – ауызды зәйтүн майымен толтыру, деген сөздер мәлім», - дейді Стивен Гандри. Оның сөзінше, зәйтүн майы олеуропеин, лигниндер және гидрокситирозол секілді полифенолдарға бай. Ол холестерин деңгейін және қан қысымын түсіреді. Ал, Journal of the American College of Cardiology-да жарияланған таяудағы зерттеу әсіресе басқа майлардың орнына зәйтүн майын тұтынуды арттыру өмір ұзақтығын ұлғайтуы мүмкін екенін көрсетті.
Жидектер
Ұзақ өмір сүру үшін сонымен қатар, полифенолдарға бай жидектерді жеуге кеңес беріледі. Мысалы, қаражидек ми саулығын және бүткіл ағзаны сақтайтын, антоциандарды құрайды. Ғалымдар тіпті антоциандар мен сау қартаю арасында байланысты анықтады. Анар зат алмасуға және ми қызметіне көмектесетін, эллаг қышқылын құрайды. Ең көп полифенолдар өсімдіктердің жапырақтарында, жемістері мен тұқымдарында бар, деп хабарлайды Mind Body Green порталы.
Ірімшік
Қартаюға қарсы азық-түліктердің топ үштігіне күтпеген жерден қосылған өнім. Дәрігерлердің көбісі ірімшікті пайдалы тамақ деп есептемейді. Алайда, Гандри дәрігер ұзақ өмір сүру үшін жеу қажет ірімшіктердің белгілі бір түрлері барын айтады.
«Көгілдір аймақтарды» - халық арасында ұзақ өмір сүрушілердің жоғары шоғырлануымен аумақтарды зерттеу барысында – ол ұзақ өмір сүру және ешкі мен қойлардың болуы арасында қызықты байланысты анықтады. Оның сөзінше, бұл жануарлары бар және ешкі мен қой сүтінен өнімдер шығаратындар өмірдің үлкен ұзақтығымен ерекшеленеді. Ол ешкі мен қой сүтінен жасалған ірімшік митохондрияға оң әсер ететін, пайдалы қосылуларды құрайды деп есептейді.
Дереккөзі: https://profile.ru/news/society/health/kak-zhit-dolgo-top-3-prostyh-antivozrastnyh-produkta-1033124/
Сурет ашық дереккөздерден