Қантты көп тұтыну биологиялық қартаюдың жоғарылауымен байланысты болса, қоректік заттарға бай диетаны, атап айтқанда Жерорта теңізі диетасын ұстану эпигенетикалық жастың едәуір төмендеуімен байланысты болды, бұл қанттың жасушалық ұзақ өмір сүруге теріс әсерін көрсетті.
Зерттеушілер негізгі қоректік заттарға бай және қант құрамы төмен диеталар жасушалық қартаюды төмендететінін анықтады. Қантты көп тұтыну биологиялық қартаюды тездетеді, бұл ұзақ өмір сүру үшін қоректік заттарға бай диетаның маңыздылығын көрсетеді.
Зерттеу қанттың денсаулыққа неліктен соншалықты зиянды әсер ететінін түсінуге көмектеседі, деп қосты зерттеудің бірлескен авторы Элисса Эпель, PhD, UCSF психиатрия және мінез-құлық ғылымдары кафедрасының профессоры.
"Біз қанттың жоғары деңгейі метаболикалық денсаулықтың нашарлауымен және ерте медициналық жағдайлармен байланысты екенін білдік, мүмкін кез келген басқа диеталық факторларға қарағанда көбірек", — дейді Эпель. — Біз қазір бұл байланыстың негізінде жеделдетілген эпигенетикалық қартаю жатқанын білеміз және бұл қантты шамадан тыс тұтынудың сау ұзақ өмір сүруді шектейтін көптеген әдістерінің бірі болуы мүмкін".
Зерттеуге қатысқан әйелдер тәулігіне орташа есеппен 61,5 г қант қосатынын хабарлады, дегенмен диапазон үлкен болды: тәулігіне 2,7 г-нан 316 г қантқа дейін. Сүт шоколады барында шамамен 25 г қант бар, ал коланың кішкене банкасында шамамен 39 г. АҚШ-тың Азық-түлік және дәрі-дәрмек басқармасы Ересектерге күніне 50 г-нан аспайтын қант тұтынуды ұсынады.
Дереккөз: https://incrussia.ru/news/uchenye-obnaruzhili-dietu-kotoraya-mozhet-zamedlit-biologicheskoe-starenie/
Ашық дереккөзден алынған сурет