Әлі күнге дейін жылдам көмірсулар ұйықтаудың нәтижесіз талпыныстарының себебі болып табылатыны әбден анық екені белгісіз. Кейбір зерттеушілер пісірілген нан мен ұйқының қанбауы арасында басқа байланысты көріп отыр. Олар ағзаның жалпы шаршауы тез «күшті толтыру» үшін, көмірсуы барды жеу қалауын өршітетініне сенімді, деп хабарлайды Food.News.
Соңына дейін өзара байланысты зерттеу үшін, ғалымдар 50 мыңнан астам әйелдердің етеккір үзілісінде деректерін талдады. Олар артынша ғалымдар тазартылған көмірсулар мен ұйқысыздықтың арасында тәуелділіктің барын қадағай алу үшін, тамақтану күнделігін жүргізді.
Талдаудың нәтижелері бойынша, мұндай тәуелділік расымен бар екені анықталды. Бұл ерекше құбылысты түсіндіре алатын себептердің бірі жылдам көмірсулар жоғары гликемиялық индекске (ГИ) ие екені болып табылады. Бұлай көмірсу тағамы үшін рейтингілік жүйені атайды. ГИ мағынасы азық-түліктер қандағы қант деңгейіне қалай әсер ететінін көрсетеді. Бұл индекс жоғары болған сайын, соғұрлым глюкозаның кенет өзгеруі қаттырақ. Және керісінше, баяу көмірсулар (яғни, төмен ГИ-мен) қанттың біртіндеп жоғарылауын тудырады.
Ұйқысыздық ықтималдығын төмендету үшін, ұйықтар алдында тәттіні және пісірілген нанды жеуден аулақ болған дұрыс. Бұл азық-түліктерді жасұнықтарға бай, көкөністер мен жемістермен алмастырған жөн. Осы талшықтардың есебінен тамақтануға ағзаның реакциясы қандағы қант деңгейінің өсімімен бірге ілеспейді, деп хабарлайды HelpGuide.
Дереккөзі: https://profile.ru/news/society/health/uchenye-obnaruzhili-v-vypechke-prichinu-bessonnicy-859588/
Сурет ашық дереккөздерден