bs-preloader__icon
ru kz en

Ғалымдар көк шайдың обыр ауруына қарсы әсерін түсіндірді

Қытайлық ғалымдар көк шайда қатерлі ісік жасушаларының өсуі үшін қажетті ферментті бұғаттайтын зат бар екенін анықтады, деп жазады РИА Новости. Көк шайды тұрақты түрде пайдалану мен сүт безі обырының дамуының төменгі тәуекелі арасында оң байланыс айқындалған. Зерттеу нәтижелері International Journal of Food Sciences and Nutrition журналында жарияланды.
Ғалымдар көк шайдың обыр ауруына қарсы әсерін түсіндірді

Қытай ғалымдары онкологиялық аурулардың дамуына әртүрлі өсімдік ингредиенттерінің ықпалына қатысты 16 зерттеудің нәтижелерін талдап, көк шайды тұтыну мен сүт безі обырын дамыту арасындағы желілік байланысты анықтады: бірнеше жыл бойы көп және үнемі көк шай ішкен әйелдерді көк шайды аз мөлшерде ішкен немесе оны мүлдем ішпегендермен салыстырғанда, оларда кеуде обырының қаупі төмен болды.

Көк шайды соншалықты пайдалы етіп не істейді деген сұраққа жауап іздеу барысында ғалымдар шайдың ішінде бар өсімдік бөлшектерін талдап шықты. Зерттеушілер басты обырға қарсы агенттің рөлі фитохимиялық эпигаллокатехин – 3-галлат (ECGC) – антиоксиданттық қасиеттерден басқа, жасушаларға қатысты жоғары қорғаныс функциясына ие полифенолдар тобындағы органикалық зат. Ол ісік жасушаларына қажетті ферментті бұғаттайды, бұл ісік дамуын тоқтатады.

Алайда авторлар көк шайды қатерлі ісік ауруларынан панацея ретінде немесе кәдімгі емнің баламасы ретінде есептеуден сақтандырады. Мамандар көк шайдың алдын алу әсері сүт безі обырының барлық түрлеріне немесе олардың кейбір түрлеріне ғана жататынын білмейді. Бірақ жасыл шай простата, қуық немесе асқазан обырына елеулі әсер етпейтінін біледі – зерттеу барысында мұндай заңдылықтар анықталған жоқ.

Сондай-ақ, авторлар сүйенген зерттеулердің басым бөлігі Азияда өткізілгендігін ескеру керек, онда күніне он кесе көк шайды тұтыну норма деп саналады. Қытайда әлемдегі сүт безі обырымен сырқаттанудың ең төмен деңгейі болғаны кездейсоқ емес, сірә.

Авторлар Азия тұрғындары үшін көк шайдың емдік қасиеттері оны тұтынудың үлкен дозасымен ғана емес, дәстүрлі азиялық тағаммен үйлесімділігімен түсіндіріледі. Сондықтан зерттеу нәтижелерін еуропалықтар немесе американдықтарға автоматты түрде тасымалдауға болмайды.

Жасыл шай ішектің микрофлорасына жақсы әсер ететініне және арықтауға көмектескеніне қарамастан, сусын құрамында кофеиннің жоғары концентрациясы бар екенін есте сақтау керек, сондықтан белгілі бір аурулар болған жағдайда оларды шамадан тыс мөлшерде қолдану қауіпті емес, деп ескертеді ғалымдар.

Деректер: https://ria.ru/20200217/1564870886.html

Бөлісу
Сондай-ақ, қараңыз

Ең қызықты материалдар сіздің электронды поштаңызда. Біздің жаңалықтарға жазылыңыз.

Сарапшыға сұрақ қойыңыз
Сарапшыға сұрақ қойыңыз
Өтініш қалдыру