Айран дәрумендерге бай жеңіл сіңімді сусын болып саналады.
Жүрек-қантамыр жүйесінің жұмысын жақсартады
Айранның құрамында калий көп. Бұл зат вазодилататорлық әсерге ие және инсульт қаупін төмендетуі мүмкін. Денедегі калий деңгейінің төмендеуі бүйрек ауруларының қаупін арттыратынын көрсететін зерттеулер де жүргізілді. Сондықтан айран ағзадағы осы микроэлементті толтыру үшін пайдалы болуы мүмкін.
Су-тұз балансын қалпына келтіреді
Айранды дайындаған кезде тұз қосылады, соның арқасында сусынның құрамында көптеген электролиттер бар. Бұл шөлді қандыруға көмектеседі және дегидратацияны болдырмайды.
Ішектің жұмысын жақсартады
Созылмалы аурулар болмаған жағдайда, айран метаболизмге және пайдалы элементтердің сіңуіне ықпал ететін сүт қышқылы, пробиотиктер және талшықтардың арқасында ас қорытуды жақсартуға көмектеседі.
Сүйектер мен тістерді нығайтады
Сүт өнімдері кальцийге бай, ал айран да ерекшелік емес. Ол сүйектер мен тістердің сау күйін сақтайды және жүрек пен бұлшықет сияқты осы дәруменді қажет ететін жасушалар мен тіндерге пайдалы әсер етеді.
Диеталық сусын
Айранның май мөлшері мен жалпы калория мөлшері өте төмен. Пробиотиктер мен ақуыздардың арқасында сусын аштықты қанағаттандыра алады, сондықтан ол тағамдарға жақсы балама бола алады.
Дереккөз: https://style.rbc.ru/health/66dab0019a79475608af2c3c#p3
Ашық дереккөздерден алынған сурет