Foods журналында жарияланған ғылыми мақалаға сәйкес, таңқурай, құлпынай, қаражидек, шие және мүкжидекке ерекше назар аударылды. Ғалымдардың сөзінше, бұл жидектер жасушаларды еркін радикалдардың зақымдауынан қорғауға және ағзада қабынудың дамуын алдын алуға қабілетті, дәрумендерге, каротиноидтер және антиоксиданттарға бай. Бұл өз кезегінде, қатерлі ісік және екінші типтегі диабет сияқты қауіпті аурулардың даму ықтималдығын төмендетеді.
Гарвард қоғамдық денсаулық сақтау мектебінің сарапшылары екінші типтегі диабеттің даму қаупін азайту туралы әңгіме болған кезде, үш негізгі факторлардың бірі дұрыс тамақтану болып табылатынын айтады. Құлпынай және таңқурай секілді қызыл жемістерді тұтынуға қосымша дәрігерлер рационға тұтас дәнді азық-түліктерді қосуға және физикалық белсенділікті ұлғайтуға кеңес береді.
«Дұрыс және үйлестірілген тамақтану сонымен қатар қатерлі ісіктің даму қаупін төмендете
алады», - деп мәлімдеді Cancer Research UK мамандары. Атап айтқанда, олар жасұнықтың
жоғары құрамымен азық-түліктерді тұтынуға кеңес берді: жемістер, көкөністер, жасымық және сұлы жармасы. Табиғи сүт өнімдері ішек онкологиялық ауруының даму қаупін төмендете алады, деп қосты Cancer Research UK-де.
Бұдан бөлек, дәрігерлер өңделген және қызыл еттің тұтынуын азайтуға кеңес берді.
Оларға мыналар жатады:
бекон;
шұжықша;
тауық наггетстері;
фастфуд.
Дереккөзі: https://profile.ru/news/society/health/sekrety-dolgoletiya-nazvany-yagody-sposobnye-zashhitit-ot-raka-i-diabeta-1134417/
Сурет ашық дереккөздерден