Әңгіме бергамот қосылған шәй жайлы. Халық арасында ол Эрл Грей атауымен белгілі. Алайда оның пайдасы туралы шәй жәй ғана хош істендірілген болуы емес, шәйдің құрамына сарапшылардың сөзінше, өсімдіктің қабығынан май қосылған кезде айтуға болады.
Бұл шәй антиоксидант болып табылатын катехиндерге бай. Олар өз кезегінде, ауыз қуысындағы кейбір инфекциялардан қорғай алады. Бұдан басқа, бергамот қосылған шәйдің құрамындағы фторид тістерді қорғауға және тісжегінің алдын алуға көмектеседі.
Сусын ішектің қабынуын азайтуға көмектесе алады. Тыныштандырушы және қабынуға қарсы әсерінен бұл шәй әлдеқашан шаншу және лоқсу кезінде қолданылады. Оның антиоксидант және бактерияға қарсы әсері сондай-ақ ішектегі инфекцияның алдын алуға көмектеседі, дейді ғалымдар.
Бергамот қосылған шәйді сонымен қатар тікелей жүрек ұстамасымен, инсульт және атеросклерозбен байланысты ағзадағы үшглицеридтер деңгейінің төмендеуімен байланыстырады. Бұл ішінара қышқылдандыратын күйзелуді және түйіншектердің жиналуын болдырмайтын шәйдағы антиоксиданттардың болуымен түсіндіріледі. Зерттеулер бергамот жүрек ауруларын тудыратын ақуыздарды жоятын, гидроксиметилглутарилфлавонон (HMGF) аталатын ферменттерді құрайтынын көрсетті.
Сурет ашық дереккөздерден