"Инк."Жапонияның түкпір-түкпіріндегі институттардың зерттеушілері 2016 жылдан 2018 жылға дейін жүргізілген зерттеуде жиналған 65 жастан асқан 8,7 мың еріктінің деректерін талдау үшін бірігіп отыр деп жазады. Респонденттер ұсынған көк шай мен кофені тұтыну деректері мидың жалпы көлемін және оның бес түрлі аймағының сипаттамаларын өлшейтін мидың магнитті-резонанстық томографиясының (МРТ) нәтижелерімен салыстырылды.
Бұл статистика тікелей себеп-салдар байланысын көрсетпейді-зерттеу уақыттың бір сәтін ғана қарастырды. Осыған байланысты жас, жыныс, физикалық белсенділік және білім деңгейі сияқты факторларға түзетулер енгізілді. Нәтижелер тұтынылатын көк шай мөлшері мен мидың зақымдануының салыстырмалы көлемі арасындағы берік байланысты көрсетеді.
"Бұл көлденең зерттеу деменциясы жоқ егде жастағы адамдарда мидың ақ затының зақымдануының аздығы мен кофенің орнына көк шайдың көп тұтынылуы арасындағы маңызды байланысты анықтады — тіпті ілеспе факторларға түзетулер енгізілгеннен кейін де", — деп жазды зерттеушілер.
Орташа алғанда, күніне үш кесе көк шай ішкендер күніне бір кесе ішкендермен салыстырғанда ақ заттың зақымдануынан 3 пайызға аз болды. Күніне 7-8 кесе ішкендер бір-бірден ішкендермен салыстырғанда 6% - ға аз жеңіліске ұшырады.
Дереккөз: https://incrussia.ru/news/issledovanie-zelenyj-chaj-smog-snizit-risk-razvitiya-dementsii/
Ашық дереккөзден алынған сурет