bs-preloader__icon
ru kz en

Пішінді сақтау үшін жеуге болатын төрт тағам

Адамдар жейтін тағамдар мидың денсаулығына және Альцгеймер ауруының даму қаупіне әсер етеді. Гарвардта білім алған невролог Лиза Дженова қартайған сайын когнитивті құлдырау қаупін азайтуға арналған MIND диетасын ұсынады, деп жазады CNBC.
Пішінді сақтау үшін жеуге болатын төрт тағам

Лиза Дженова-невролог және Remember: the Science of Memory and The Art of Forgetting кітабының авторы. Ол Бейтс колледжін Биопсихология мамандығы бойынша бітіріп, Гарвард университетінде неврология ғылымдарының докторы дәрежесін алды. Дженова ми денсаулығы, есте сақтау және неврологиялық аурулар туралы әңгімелеп, бүкіл әлем бойынша саяхаттайды.

Майсыз ақуыздар

Қаныққан майы жоғары тағамдар холестериннің жоғарылауына, жоғары қан қысымына, қант диабетіне, семіздікке және жүрек ауруларына ықпал етеді, бұл Альцгеймер ауруының даму қаупін арттырады. Зерттеулер сонымен қатар қызыл етті үнемі жейтін адамдарда когнитивті құлдырау байқалатынын көрсетті.

Дженова қызыл етті күн сайын жейтін әртүрлі майсыз ақуыздарға ауыстыруды ұсынады. Керемет балама-лосось, тунец, жұмыртқа және тофу. Мұның бәрі В және Д дәрумендерінің көзі болып табылады — деменциямен күресудің негізгі қоректік заттары.

Дәнді дақылдар

Өңделген АҚ нан мен күріштің орнына Дженова В дәруменінің жақсы көзі болып табылатын дәнді нанды, қоңыр күрішті және квиноаны жақсы көреді, жақында жүргізілген зерттеу күніне екі порция дәнді дақылдарды жейтін адамдарда Альцгеймер ауруының даму қаупі 40% төмендейтінін көрсетті.

Жапырақты көкшөп

Дженова-мидың жұмысын жақсартатын бета-каротин мен фолий қышқылын қоса, қоректік заттарға бай шпинат пен қырыққабат сияқты жасыл жапырақты көкөністердің үлкен жанкүйері. Ол күн сайын дерлік салаттар жейді және оның сүйікті рецепттерінің біріне жасыл, қуырылған қызанақ, авокадо, қара зәйтүн және пісте кіреді.

Жаңғақтар мен тұқымдар

Жаңғақтар, тұқымдар және зығыр майы сияқты өсімдік майлары ми жасушаларын сау ұстауға және қабынуды азайтуға көмектесетін омега-3 май қышқылдарының тамаша көзі болып табылады. Омега-3 май қышқылдарының жеткілікті мөлшерін алу өте маңызды, өйткені біздің денеміз оларды өздігінен шығармайды.

Дереккөз: https://incrussia.ru/news/4-produkta-kotorye-neobhodimo-ezhednevno-est-chtoby-ostavatsya-v-forme-i-borotsya-s-boleznyu-altsgejmera/

Ашық дереккөздерден алынған сурет

Бөлісу
Сондай-ақ, қараңыз

Ең қызықты материалдар сіздің электронды поштаңызда. Біздің жаңалықтарға жазылыңыз.

Сарапшыға сұрақ қойыңыз
Сарапшыға сұрақ қойыңыз
Өтініш қалдыру