Ли «Қатерлі ісікке қарсы» азық-түліктер тізімінде бірінші жаңғақтарды атады – олар ағаш жаңғағы, кешью, бадам, пісте, жержаңғақ және бразиль жаңғағы. Маман олардың құрамында онкологиялық аурулармен күресуге көмектесетін полифенолдар барын, сондай-ақ обырлық жасушалардың «қоректенуін» жабатын омега-3 майлы қышқылдар барын түсіндірді.
Тағы бір азық-түлік – қызанақтар. Олар қанның баруын тоқтатып, обырлық жасушаларды «ашықтыратын» зат – ликопинге өте бай. Ли аптасына екі рет дайындалған қызанақтарды жейтін ер адамдарда қуықасты безі обырының даму қаупі 30%-ға азырақ болатын зерттеуге назар аударды.
Тізімдегі үшінші өнім – көк картоп. Бұл тамыр жемістінің ерекше сұрыбы обырлық жасушаларды «өлтіретін-зат» - антоциандарға бай.
Сонымен қатар Ли ақуызға, амин қышқылына және антиоксиданттарға бай устрицаларды жеуге кеңес берді. Бұдан бөлек, ұлулар адамның ДНҚ-сы зақымдалу қаупін он есе төмендетуге көмектеседі.
Соңғы ұсынылатын азық-түлік – матча көк шәйі. Бұл сусын көкірек обырымен күресуге ерекше тиімді болып шықты.
Дереккөзі: https://ria.ru/20220501/rak-1786499940.html
Сурет ашық дереккөздерден